Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Вознесенське районне управління інформує

Надзичайна ситуація на херсонщині: ризик захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію

Підрив російськими злочинцями Каховської ГЕС матиме значні екологічні наслідки. Один з них - забруднення води та ускладнення здійснення контрою її якості. Перебої з доступом до централізованого водопостачання може призвести до масового використання колодязної води та води з неглибоких свердловин, що підвищує ризик захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.

10:23:04 12.06.2023

Гострі кишкові інфекції

Вознесенське районне  управління (Доманівка)  Головного управління  Держпродспоживслужби в  Миколаївській області, застерігає, що гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

09:32:42 09.06.2023

До уваги власників тварин! Інформація стосовно умов спрощеної процедури некомерційного переміщення домашніх тварин з України на територію Румунії.

З 01.05.2023 Румунія повертається до застосування положень Регламенту ЄС 576/2013, в тому числі щодо обов’язковості проведення тесту на визначення титру антитіл до сказу при здійсненні некомерційних перевезень домашніх тварин.

08:50:28 08.05.2023

Профілактика сальмонельозу

Незабаром низка травневих свят. У цей період українці зазвичай багато готують і стільки ж споживають різноманітних страв. Слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань. Одним з таких захворювань є сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Медицині відомо близько 2 тисяч бактерій цього роду, із них в Україні близько 500 видів провокують кишкові захворювання у людини. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у воді прісних водойм – до чотирьох місяців, у морській воді – до 27 днів, у молочних продуктах – до 20 днів, у заморожених продуктах – до 750 днів, у м’ясі – до шести місяців, у маслі – до 200 днів. Є багато штамів сальмонел стійких до дії антибіотиків, однак, вони легко гинуть від дезінфікуючих розчинів. До найпоширеніших джерел і резервуарів збудників сальмонельозу належать сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, та сільськогосподарська птиця (гуси, качки, кури), а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Тварини роками здатні виділяти збудник з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, яка доглядає за ними. Зараження може відбутися також при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Недотримання санітарних умов утримання курей призводить до зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.  Людина як джерело збудника сальмонельозу грає значно меншу роль. Найбільшу небезпеку становлять бактеріоносії, які перехворіли у легкій або безсимптомній формі, не звертались за лікуванням і виділяють сальмонели з калом та сечею. Хворий на сальмонельоз або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає, через брудні руки може забруднювати готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, холодець, інші м’ясні та кондитерські вироби. Інкубаційний період при сальмонельозі становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Захворювання починається гостро, з симптомами інтоксикації: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до +38-39°С, озноб. З’являються ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту – болі у шлунку, біля пупка, багаторазова блювота, діарея (пронос) з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день.Легка форма захворювання проходить без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація стану відбувається за один-два дні, і людина до третього дня повністю здорова. Безсимптомна форма виникає при попаданні невеликої кількості бактерій. Як правило, міцний організм самостійно справляється з інфекційною атакою, симптоми захворювання при цьому не спостерігаються. Проте людина може залишатися бактеріоносієм і виділяти сальмонелу з фекаліями до трьох місяців. Сальмонельоз поширюється переважно за допомогою харчового шляху передачі. Факторами передачі збудника при сальмонельозі є харчові продукти. У деяких з них сальмонели не тільки зберігаються, а й розмножуються (м’ясні, рибні, молочні продукти). Дуже важливим фактором передачі є яйця та яйце продукти (меланж, яйцевий порошок, кондитерські вироби). Порушення правил кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні призводить до створення умов для збереження та накопичення сальмонел. Подрібнення, змішування, зберігання при кімнатній температурі якнайкраще цьому сприяє. За оптимальної температури +20… +37 °С незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту. Особливу небезпеку мають такі страви як салати, вінегрети, холодець, страви з м’ясного фаршу, а також омлети і кондитерські кремові вироби, для приготування яких використовуються курячі яйця. Аби уникнути сальмонельозу, інших гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, необхідно дотримуватись наступних правил: – оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках; – купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання; – не купуйте продукти, що швидко псуються (ковбаси, кулінарні і кремові вироби), які реалізуються без відповідних умов охолодження; – придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити; – використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, які не будуть термічно оброблятися (зокрема, використовуйте різні ножі та дошки для нарізання сирого м’яса і овочів для салату); – при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць; – не використовуйте качині яйця для виготовлення кондитерського крему та омлету; – продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +40 С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання; – харчові продукти зберігайте в холодильнику з дотриманням правил товарного сусідства – готові страви у закритих кришками місткостях зберігайте окремо від сировини (м’ясо, риба, яйця); – не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності, а також ті, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд; – не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел, споживайте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану; – ретельно промивайте проточною питною водою свіжі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням; – суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом. Вознесенське міжрайонне управління (Доманівка)  Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає, у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я або викликати «швидку» допомогу. Не займайтесь самолікуванням – це дуже небезпечно

13:51:25 26.04.2023

Подбайте про свій колодязь

З настанням весни та теплої пори мешканці приватних будинків зазвичай проводять прибирання та впорядкування території своїх домоволодінь та навколо неї. Але не всі пам’ятають, що приводити до ладу необхідно і джерело нецентралізованого водопостачання – колодязь. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб таких як: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози тощо.  Тож, щоб запобігти забрудненню води у колодязі необхідно утримувати в чистоті територію поблизу колодязя та організовувати відведення поверхневого стоку.  Відповідно до санітарних правил власники колодязів повинні щорічно проводити обстеження споруд колодязя, перевіряти цілісність глиняного замка, огорожі (якщо колодязь знаходиться за межами вашої ділянки), навісу, кришки та при необхідності проводити їх ремонт. Все це дозволить забезпечити герметизацію джерела та унеможливлення потрапляння у питну воду сторонніх речовин, сміття. Також необхідно не рідше 1 разу на рік проводити чищення колодязя. З цією метою воду повністю відкачують, а стінки чистять металевими щітками від нальоту та дно від осаду. Далі поверхню стінок колодязя зрошують дезінфікуючим розчином та очікують, поки колодязь наповниться водою. Далі проводять дезінфекцію підводної частини об'ємним способом, тобто відповідно до об’єму води в колодязі розраховують необхідну кількість дезінфікуючого засобу. Після чого колодязь закривають і залишають на декілька годин. Тривалість залежить від дезінфікуючого засобу, що використовується для дезінфекції. Після чого воду треба знову відкачати і після наступного заповнення провести лабораторні дослідження безпечності та якості питної води. Крім того, Вознесенське міжрайонне управління (Доманівка) Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує балансоутримувачам  (власникам) колодязя про щорічне оформлення Санітарного паспорту на колодязь. Подбайте про своє здоров’я! Облаштуйте колодязь відповідно до вимог та вживайте воду тільки належної якості.

09:46:01 20.04.2023

Повідомлення RASFF стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 15.03.2023 № 11.1.3-21/5953 щодо повідомлення RASFF від 10.02.2023 №2022.7639-fup 4, стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (присутність у 2 з 5 зразків) у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z.o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси).

09:49:45 22.03.2023

Повідомлення RASFF стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 22.02.2023 № 11.1.3-21/3929 щодо повідомлення RASFF №2023.0797-fup 7, стосовно виявлення перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії (виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9,           м. Київ,01021).

09:55:11 09.03.2023

Ботулізм: остерігайтесь консервованих, солених та в’ялених продуктів домашнього виготовлення

На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Вознесенське районне управління (Доманівка) ГУ ДПСС в Миколаївській області закликає з обережністю вживати  зимову  заготівлю та консерви.

08:14:29 02.03.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь