Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Вимоги до рибоприймальних пунктів

Дата: 30.04.2024 10:26
Кількість переглядів: 126

    Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України затверджено вимоги до рибоприймальних пунктів.

     Ці Вимоги визначають умови та заходи, які повинні забезпечуватись на рибоприймальному пункті (далі - РПП) під час організації обліку та подальшого транспортування добутих (виловлених) водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів.

II. Вимоги до виробничих та господарських зон, обладнання та інвентарю на РПП

1. Облік добутих (виловлених) водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів здійснюється на РПП.

2. РПП розташовується на землях водного фонду, на яких здійснюється спеціальне використання водних біоресурсів відповідно до вимог Водного кодексу України та Земельного кодексу України.

РПП може розташовуватися безпосередньо на риболовному судні, що здійснює добування (вилов) водних біоресурсів у внутрішніх морських водах, територіальному морі та у зоні юрисдикції України, з веденням відповідного обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів та продукції з них.

Облік добутих (виловлених) водних біоресурсів та переробка водних біоресурсів може здійснюватися безпосередньо на риболовному судні, якщо воно відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та про рибне господарство.

3. На території РПП забороняється розташування будівель та приміщень, функціонально не пов’язаних із діяльністю РПП.

4. Територія РПП відповідно до функціонального використання поділяється на виробничу та господарську зони:

1) у виробничій зоні розміщуються: місце для приймання добутих (виловлених) водних біоресурсів (пристань, причал); приміщення (майданчики) для сортування, зважування; камери для зберігання водних біоресурсів; побутові приміщення;

2) у господарській зоні можуть розміщуватись: склади для тари, паливно-мастильних матеріалів; приміщення для зберігання і ремонту знарядь (засобів) лову, двигунів; майданчик для транспорту; сміттєзбірники;

У разі розташування РПП у місці базування риболовних суден, виділяється господарська зона.

5. Для збирання сміття, побутових відходів на РПП повинні бути встановлені сміттєзбірники (металеві баки чи контейнери з кришками, які щільно закриваються, із водонепроникним дном) на асфальтовому або бетонному майданчику, площа якого повинна перевищувати основи сміттєзбірників на метр в усі боки.

6. Вхід сторонніх осіб, а також в’їзд транспорту на територію РПП, не пов’язаного з організацією обліку та подальшого обігу добутих (виловлених) водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів, заборонено.

III. Вимоги щодо обладнання та транспортних засобів на РПП

1. Для зважування добутих (виловлених) водних біоресурсів РПП повинно бути обладнаним відповідними засобами вимірювальної техніки, які пройшли сертифікацію, відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», технічних регламентів та інших нормативно-правових актів у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Документи щодо проходження сертифікації зберігаються на РПП.

2. РПП повинні мати відповідне обладнання для обробки, зберігання та транспортування водних біоресурсів, яке може включати робочі столи, холодильні установки, камери для зберігання, контейнери для зберігання льоду, які забезпечують умови, передбачені нормативно-правовими актами з питань законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Камери для зберігання добутих (виловлених) водних біоресурсів повинні бути обладнані системами автоматичного підтримування необхідної температури в камері, а також повітряними завісами для зберігання холоду в них.

3. Вода, що використовується на РПП (у тому числі лід, який використовується для охолодження добутих (виловлених) водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів), має відповідати вимогам, встановленим статтею 47 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

4. Транспортні засоби для перевезення водних біоресурсів повинні бути обладнанні ізольованими резервуарами, контейнерами, установками або іншими засобами для забезпечення збереження їх якості.

5. Водні біоресурси, крім тих, що зберігаються у живому вигляді, повинні піддаватися найшвидшому охолодженню в процесі їх обігу.

Зберігання і транспортування свіжих охолоджених водних біоресурсів повинні здійснюватися при температурі, що наближається до температури танення льоду.

Контейнери, що використовуються для відправки або зберігання непакованих готових водних біоресурсів, що зберігаються під льодом, повинні забезпечувати відсутність контакту талої води з продуктами.

Заморожені водні біоресурси повинні зберігатися та транспортуватись при температурі не вище -18 °C у всіх частинах продукту, крім цілої замороженої риби в розсолі, призначеної для виготовлення консервів, яка може зберігатись при температурі не вище -9 °C.

IV. Умови та заходи приймання водних біоресурсів на РПП

1. Прийняттю на РПП підлягають здорові добуті (виловлені) водні біоресурси без зовнішніх пошкоджень, без паразитарних ракоподібних і небезпечних для здоров’я людини гельмінтів на зовнішньому покрові.

2. Облік добутих (виловлених) водних біоресурсів на РПП здійснюється відповідальним працівником, призначеним користувачем водних біоресурсів.

3. Зважування прийнятих водних біоресурсів здійснюється відповідальним працівником користувача водних біоресурсів, який приймає добуті (виловлені) водні біоресурси на РПП, за допомогою сертифікованих засобів вимірювальної техніки, зазначених у пункті 1 розділу III цих Вимог.

4. Для здійснення обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів працівник користувача водних біоресурсів, відповідальний за добування (вилов) водних біоресурсів, зобов’язаний здійснити наступні процедури:

1) організувати вивантаження вилучених водних біоресурсів на території приміщення (майданчику) для сортування риби РПП;

2) забезпечити сортування добутих (виловлених) водних біоресурсів за видами (розміром, якістю) із застосуванням окремої тари для кожного виду;

3) разом із відповідальним працівником користувача водних біоресурсів, який приймає добуті (виловлені) водні біоресурси на РПП, забезпечити зважування кожного виду водних біоресурсів;

4) після здійснення процедури обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів на РПП працівник користувача водних біоресурсів, відповідальний за добування (вилов) водних біоресурсів, вносить інформацію до журналу обліку вилучених водних біоресурсів, форма якого наведена у додатку 1 до Інструкції з ведення журналу обліку вилучених водних біоресурсів, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26 січня 2016 року № 17, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 09 лютого 2016 року за № 202/28332;

5) після здійснення процедури обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів на РПП відповідальним працівником, призначеним користувачем водних біоресурсів, вноситься інформація до журналу обліку прийнятих водних біоресурсів.

5. На РПП забороняється здійснювати обіг добутих (виловлених) водних біоресурсів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу.

6. На РПП повинна зберігатись документація про добування (вилов) та обробку добутих (виловлених) водних біоресурсів з метою відстеження походження продукції, забезпечення простежуваності.

7. Після здійснення обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів працівником користувача водних біоресурсів, який приймає добуті (виловлені) водні біоресурси на РПП, здійснюється формування та маркування партій промислового рибальства.Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь