A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Доманiвcька ОТГ розпочинає впровадження бюджету участі

Дата: 23.06.2017 18:01
Кількість переглядів: 1076

Фото без описуРішення селищного голови Олександра Доги про початок роботи над впровадженням бюджету участі в Доманівці було прийнято після обговорення питання налагодження співпраці громади і влади, яке відбулося минулого вівторка. Таким чином Доманівка може стати першим селищем (не містом) в Україні, де впровадять такий механізм.

Отож, наскільки громада сьогодні довіряє владі? І наскільки готова взяти на себе відповідальність за благоустрій свого села чи селища? Виявляється, ці два питання взаємопов’язані і вирішуються вони у багатьох містах України за допомогою такого механізму як бюджет участі. Ідея проста – в загальному бюджеті громади виділяється певна сума, розподіл якої повністю залежить не від селищного голови і депутатів (хоча вони, звісно, ці витрати затверджують), а від звичайних мешканців громади. Для цього варто спрямувати до ради свій проект, залучившись підтримкою кількох односельчан. А далі все інше – експертиза, оформлення і реалізація – то клопіт відповідної ради та її виконавчих структур.

  • Жодне місто, яке впровадило бюджет участі, не відмовилося від цієї практики, - повідомив за допомогою відео-конференції присутнім на обговоренні в селищній раді голова ГО «Нова енергія» Віталій Филенко з Харкова.

Співорганізатори заходу експерти програми DOBRE Лілія Антажева та Сергій Штурхецький розповіли про особливості впровадження бюджету участі в інших містах України. Участь у засіданні експертного «круглого столу» було проведено за участю голови райдержадміністрації Євгенія Осадчука, голови районної ради Тараса Кушніра, голови Доманівської селищної ради Олександра Доги, працівників та апарату виконкому. І це було виправдано – адже, зважаючи на досвід інших міст, впровадження бюджету участі потребує узгодження між різними гілками і рівнями влади. Схоже, у Доманівці таких неузгодженостей не буде – принаймні, керівники запевнили присутніх у відсутності будь-яких непорозумінь між районною та селищною владою. Основним меседжем майбутньої роботи було  визначено, що бюджет участі - це процес взаємодії  селищної ради та її виконавчого органу з громадськістю, спрямований на залучення жителів Доманiвської ОТГ до вирішення пріоритетних проблем громади та проведення відкритого громадського голосування за такі проекти.

Того ж дня тема впровадження бюджету участі в роботу Доманівської ОТГ  зібрала для обговорення активних мешканців Доманівки, апарат селищної ради та представникїв громадських органїзацїй за «круглим столом». Тепер вже громадськості експерти програми DOBRE, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)", розповіли про механізм, який насамперед, дозволяє налагодити довіру між владою і громадою, зробити громадськість і владу партнерами у вирішенні проблем свого селища/села.  Розмова була відвертою і, вочевидь, непростою. Запитань у громади накопичилося чимало – і це зрозуміло. Але відповідь на ці запитання може дати спільна робота. Коли вона почнеться? Вже сьогодні. А от чи є в Доманівці небайдужі, які захочуть впровадити цей бюджет участі? Самого бажання селищного голови тут недостатньо. Тепер слово за громадою – чи підтримає вона таку ініціативу.

Що ж, питань багато! Але під лежачий камінь і вода не тече! Тож чекаємо від мешканців пропозицій та участі!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь