Харчові отруєння
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до операторів ринку з виробництва та обігу риби та рибної продукції, повідомляє наступну інформацію щодо необхідності вироблення лише патраної риби в літній період для зниження ризику захворювання на ботулізм. Наголошує дотриматись вимог законодавства щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, зокрема забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами;
Інформуємо населення з метою недопущення погіршення санітарноепідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, звернути увагу, щодо неприпустимості придбання риби та рибної продукції у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі за для профілактики харчових отруєнь, зокрема ботулізму.
Сезоні захворювання, гострі кишкові отруєння, ГРВІ, грип. ГКІ (гострі кишкові отруєння) Найпоширеніші: Шигельоз, сальмонельоз, ротавірусна інфекція, ГКІ (недиференційовані).
-
Шигельоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.
-
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Механізм передавання інфекції — фекальнооральний. Зараження відбувається через їжу, воду і побутовим шляхом.
-
Ротавірусна інфекція – хвороба, що є найчастішою причиною тяжкої діареї у маленьких дітей.Дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок. Джерелом ротавірусів є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені.
-
ГКІ (недиференційовані) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Всі ці захворювання мають схожі симптоми: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея Важливо! За перших симптомів негайно слід звертатись до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій: вживайте лише ті продукти й у тих закладах харчування, у якості яких ви впевнені дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
Влітку зростає кількість випадків захворювання на ботулізм. Це дуже небезпечна хвороба! Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Його викликає ботулотоксин, що міститься в їжі. Найчастіше ботулізм виникає через вживання неякісних: м'ясних та рибних консервів домашнього виробництва в'яленої чи копченої риби ковбас та інших м'ясних продуктів Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі.
Симптоми ботулізму: короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп) ураження м’язів шиї та кінцівок. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва; якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; продуктів, якщо сумніваєтесь у якості продуктів.