A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Як відзначають День вчителя в різних країнах світу?

Дата: 01.10.2023 00:03
Кількість переглядів: 187

Професійне Міжнародне свято працівників освіти було засновано ЮНЕСКО в 1994 році.  В Україні День працівників освіти згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року відзначається в першу неділю жовтня. В цьому роціце 1 жовня.

Сьогодні в нашій країні майже 860 тисяч педагогіввихователівмайстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, більше п’яти мільйонів школяріввикладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

Як святкують цей день в  інших країнах?

Аргентина. Тут День учителя став одним з головних національних свят, його відзначають 11 вересня. Оголошують загальний вихідний, і аргентинці із задоволенням вітають вчителів.

Велика Британія  У цей день в школах влаштовують чаювання.

Канада. Свято вчителів, яке припадає на 5 жовтня в Канаді відзначають дуже душевно. Нещодавно випустили навіть цінну марку, присвячену цьому дню.

Китай. День учителя святкується  28 вересня в день народження філософа Конфуція. Щоб привітати вчителів, до школи приходять ібатьки, і колишні учні, які самі вже стали батьками. У цей день лунає багато теплих слів, а діти дарують вчителям квіти.

Ліван. Урочистості з нагоди свята тривають цілий тиждень — з 3 по 9 березня.

Польща. У Польщі  вчителів, викладачів, а також наставників вітають з професійним святом 14 жовтня. Дату обрали в зв’язку з річницею створення Комісії національної освіти, яка була  створена 14 жовтня 1773 року. Ініціатором її заснування виступив король Польщі Станіслав Понятовський і Сейм. Практично для всіх вчителів і учнів в Польщі цей день є вихідним. У деяких школах організовують лінійки, зустрічі або вечірки. Учні вітають своїх вчителів зі святом, дякують їм за знання, читають вірші і дарують квіти.

США. У Штатах на початку травня відзначають цілий «Тиждень вдячності вчителям». Діти традиційно власноруч підписують улюбленому вчителеві листівку. В епоху електронних повідомлень отримати такий подарунок справді приємно! А 16 жовтня розпочинається Тиждень безпеки шкільного автобуса.

Таїланд. Учителям співають величальних пісень і підносять їм подарунки у вигляді цілої таці з квітами, фруктами та свічками. Відбувається це дійство 16 січня.

Чехія та Словаччина вітають педагогів 28 березня. Саме в цей день у Моравії народився Ян Амос Коменський — один з найвидатніших вчителів світу. На честь Коменського проходить конкурс «Золотий Амос», де номінантів на премію висувають самі учні.

Японія. Тут не святкують День вчителя, але педагог в Японіїце найбільш шанована професія. Наприклад, у метро для них навіть існують окремі місця, і вони не стоять у чергах за квитком на будь-який вид транспорту.

 Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь