Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Увага, лептоспіроз!

Дата: 31.07.2023 10:59
Кількість переглядів: 39

Фото без описуВ Україні почастішали випадки захворювання на лептоспіроз. Сезонність епідемічних спалахів лептоспірозу спостерігається здебільшого у літньо-осінній період. 

Лептоспіроз – група гострих інфекційних хвороб людини і тварин, які спричиняють особливі мікроорганізми - лептоспіри. Відомо понад 10 видів лептоспір, здатних викликати захворювання у людини. Характерна для цих хвороб сезонність – літньо-осінній період.Умовно лептоспірози розподіляються на дві групи: жовтяничні (хвороба Вейля-Васильєва) і безжовтяничні (водна гарячка, семиденна гарячка, собачий лептоспіроз та інші).
Основним природним резервуаром лептоспір є мишовидні гризуни. Від них інфікуються люди та домашні тварини – свині, собаки, велика рогата худоба. Лептоспіри паразитують у нирках тварин і з сечею виділяються у зовнішнє середовище.

Захворювання передається, в основному, через воду, але зараження може відбуватися і через харчові продукти та навколишні предмети, забруднені сечею хворих тварин. Мікроорганізми потрапляють в організм людини через пошкоджену шкіру, слизові оболонки носа, рота, очей.

Лептоспіри у природі виживають від кількох годин до місяця у воді, у вологому грунті - більше як півроку, добре переносять морози. Водночас вони дуже чутливі до дії прямих сонячних променів, високої температури, кислот, лугів, мінеральних солей та дезинфікуючих засобів.

Хвороба починається раптово через 2-14 днів з моменту зараження з високої температури, ознобу, різкого головного болю, можуть бути сильні болі у попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових. Часто буває біль у правому підребер’ї, збільшення печінки і селезінки. Виникає запалення слизової оболонки ока. Може бути блювання, марення, безсоння, кровотеча з носа. Через декілька днів може приєднатися жовтяниця. Іноді з’являється висип та інші симптоми в залежності від важкості перебігу хвороби. Повне одужання настає аж через 6-12 тижнів від початку хвороби.

Діагноз захворювання поставити важко. Необхідне лабораторне обстеження хворого, тому так важливо якомога раніше звернутися до лікувального закладу. Хвороба небезпечна тим, що вражаються життєво-важливі органи - печінка, нирки, серцево-судинна і кровотворна системи. Чим раніше підтверджено діагноз, тим ефективніше лікування. Щорічно реєструються окремі випадки захворювання, але прикро, що нерідко вони закінчувалися смертю пацієнта через пізнє звернення за медичною допомогою. 

Щоб попередити лептоспіроз необхідно проводити комплекс санітарно-ветеринарних, санітарно-гігієнічних та дератизаційних заходів на сільсько-господарських підприємствах, ринках та м’ясокомбінатах. У домашніх умовах треба проводити боротьбу з гризунами і оберігати від забруднення їхніми виділеннями фураж, продукти харчування та джерела водопостачання.

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь