Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Чому молодь України тепер святкує свій день 12 серпня?

Дата: 06.07.2023 15:36
Кількість переглядів: 815

Нова дата святкування змінила мету та ціннісне наповнення Дня молоді в Україні.

Фото без опису

Чому раніше День молоді в Україні був у червні?

Відповідь слід шукати в історії Дня молоді у часи радянського режиму. Адже 7 лютого 1958 року Указом Президії Верховної Ради СРСР започаткували «День радянської молоді», який відзначався саме в останню неділю червня. У цей день мали проходити святкові паради, концерти артистів, різноманітні вікторини та конкурси, спортивні змагання з елементами гумору (наприклад, біг у мішках). Увечері запалювалися величезні багаття, біля яких хором виконувались патріотичні та бардівські пісні. Свято мало політичний характер, адже відповідальність за організацію свята ніс Всесоюзний Ленінський комуністичний союз молоді, скорочено Комсомол.

Фото без опису

День радянської молоді у Москві, 1958. Фото Т. Хаммонда, джерело: www.wikipedia.org

Після розпаду СРСР, перший президент України Леонід Кравчук у 1994 році продовжив радянську традицію. Указом Президента День молоді в Україні офіційно відзначали щороку в останню неділю червня.

Чи існували тоді альтернативи?

У 1945 році на Всесвітній конференції молоді у Лондоні заснували Всесвітню федерацію демократичної молоді (ВФДМ). Ця подія відбулась 10 листопада, і саме ця дата стала неофіційним міжнародним святом молоді, яке відзначають і досі — Всесвітній день молоді. ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, міжнародне згуртування прогресивної молоді; проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму. Також вона має консультативний статус при Економічній та Соціальній Раді ООН.

У свою чергу, ідея офіційного Міжнародного дня молоді була вперше запропонована в 1991 році молодими людьми, які зібралися у Відні (Австрія) на першу сесію Всесвітнього молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував оголосити Міжнародний день молоді з метою збору коштів для рекламних цілей, щоб підтримати Молодіжний фонд ООН у партнерстві з молодіжними організаціями.

Фото без опису

World Conference of Ministers Responsible for Youth 2019 and Youth Forum. Джерело: www.un.org

Однак прийняли резолюцію про оголошення 12 серпня Міжнародним днем молоді тільки через 7 років, на першій сесії Всесвітньої конференції міністрів, відповідальних за молодь, яку приймав уряд Португалії у співпраці з ООН 1988 році.  Згодом ця рекомендація була схвалена 54 Сесією Генеральної Асамблеї в її резолюції під назвою «Політика та програми, що стосуються молоді» 17 грудня 1999 року.

Міжнародний день молоді був створений, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до захисту прав та актуальних потреб молодих людей, а також відзначення потенціалу молоді як партнера в сучасному глобальному суспільстві. До 2022 року в Україні це свято також відзначалось неофіційно.

Коли в Україні змінили дату святкування Дня молоді?

Після подій Революції Гідності сучасна українська молодь почала ще сильніше прагнути до інтеграції у європейську спільноту, чимало молодіжних громадських організацій та рухів проводили різноманітні акції з метою перенесення святкування свого дня з радянської дати на міжнародну – 12 серпня. 28 липня 2021 року ініціативу молоді підтримав своїм Указом Президент України Володимир Зеленський. Це змінило не тільки дату, а й глибинний сенс та цінності цього свята. 

«Дуже важливим є те, що ми не просто змінили дату святкування Дня молоді. Ми відмінили в Україні радянський день молоді, який був  раніше, і встановили новий 12 серпня, щоб святкувати його разом з усім світом. Цим ми показуємо, що позбавляємося старих сенсів і створюємо нові, набагато важливіші, які більше стосуються української молоді. Це день, коли ми згадуємо про права молоді, її потреби та внесок у розвиток суспільства», – відмітив Артур Кадельник, заступник директора Всеукраїнського молодіжного центру.

Як святкували День молоді у 2022 році?

Міжнародний день молоді ООН щороку має певну основну тематику. У 2022 році ООН зробило акцент на подоланні ейджизму та солідарності поколінь: створення світу для всіх віків. Мета цьогорічного Міжнародного дня молоді була показати, що всім поколінням необхідно діяти спільно для досягнення Цілей сталого розвитку і нікого не залишити осторонь.

«У цей важливий день давайте об’єднаємося між поколіннями, щоб подолати бар’єри, і працювати як одне ціле, щоб створити більш справедливий та інклюзивний світ для всіх людей», – підкреслив на сторінці Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Водночас в Україні повномасштабне вторгнення рф 24 лютого 2022 року зосередило цілі молодих українців на досягненні спільної перемоги.

«Насправді суть цього дня зовсім не у святкуванні, як було за радянських часів. Воно про увагу та повагу до українських молодих людей. Адже саме вони сьогодні стали чи не найголовнішою рушійною силою в боротьбі проти ворога. Саме вони щодня пришвидшують нашу перемогу! Саме вони просто зараз роблять неймовірні речі: хтось воює на фронті, хтось волонтерить, хтось — підтримує економіку та нищить рашистів інформаційно. Українська молодь справді вражає», – наголосив голова підкомітету з питань музичних індустрій Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко на сторінці Верховної Ради України.

На підтримку молоді разом з Міністерством молоді та спорту Верховна Рада України запустила масштабну інформаційну кампанію #українськамолодьвражає.

Фото без опису

Брендування, створене Міністерством молоді і спорту України до Дня молоді в Україні 2022. Джерело: Міністерство молоді і спорту України

Зміна дати святкування Дня молоді значно вплинула і на мету, і на ціннісне наповнення свята. Це ще одна можливість переосмислити роль та участь молодих українців у ключових подіях держави, і підкреслили, що молодь є партнером у прийнятті важливих для неї рішень.

Автор: Лубкова Маргарита, Всеукраїнський молодіжний центр


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь