Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань!

Дата: 27.07.2022 08:25
Кількість переглядів: 158

Первомайське управління  ГУ ДПСС  у Миколаївській  області наголошує, що  питання профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь завжди було актуальним, а наразі, у зв’язку з вимушеним переміщенням населення та настанням теплої пори року, воно постало особливо гостро.

    З метою організації безпечного харчування та профілактики випадків і спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед осіб, які були вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку із військовою агресією РФ та перебувають у волонтерських пунктах, рекомендуємо дотримуватись наступних санітарно-гігієнічних вимог:

  • приміщення, яке використовується для приготування їжі необхідно забезпечити безперебійним постачанням холодної та гарячої проточної води, а також достатньою кількістю холодильного обладнання;
  • створити умови для миття рук з окремим рукомийником, милом, паперовими рушниками та антисептиком;
  • до приготування  їжі не допускати осіб з ознаками гострих респіраторних захворювань (нежить, сльозотеча, кашель, підвищена температура тіла, біль у горлі), симптомами дисфункції кишківника (нудота, пронос, біль у животі), наявністю гнійничкових захворювань на руках;
  • під час приготування та видачі страв необхідно використовувати санітарний одяг (халат, шапочку, одноразові рукавички), який перед входом до санвузла необхідно знімати;
  • обладнати вікна та інші отвори сіткою від комах;
  • забезпечити зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини з дотриманням товарного сусідства та необхідного температурного режиму;
  • яйця зберігати окремо від інших продуктів при температурі не вище +20°C, перед використанням обов’язково проводити обробку в теплому 1-2% розчині соди;
  • необроблені яйця заносити і зберігати в приміщенні для приготування їжі категорично забороняється;
  • не використовувати харчові продукти з минулим терміном придатності або з ознаками псування;
  • виділити окремі столи для сирої та готової продукції, а на дошки та ножі бажано нанести маркування - СО (сирі овочі), ВО (варені овочі), СМ (сире м’ясо), ВМ (варене м’ясо), СР (сира риба), ВР (варена риба), Х (хліб), Г (гастрономія);
  • використовувати окремі м’ясорубки для сирої та готової м’ясної і рибної сировини;
  • забороняється залишати готові страви до наступного прийому їжі або на наступний день;
  • під час приготування виробів із рубленого м’яса, птиці або риби, забезпечте проходження теплової обробки - смаження з двох сторін протягом 5 хвилин і доведення до готовності в духовій шафі при температурі +250-280°C протягом 7 хвилин;
  • миття столового і кухонного посуду, розробного інвентарю бажано проводити в посудомийній машині при високих температурах;
  • ручним способом посуд повинен митися в окремих ваннах з підведенням гарячої проточної води, причому його профілактична дезінфекція, в теперішніх умовах, є вкрай необхідною;
  • при відсутності умов для миття столового посуду слід використовувати одноразовий;
  • розробні столи після завершення кожного процесу та обідні столи миють гарячою водою з милом, содою та за допомогою спеціально виділених ганчірок.

  Пам’ятайте: у разі неможливості забезпечити дотримання зазначених вимог, варто організувати привозне харчування із закладів громадського харчування, оскільки, надаючи допомогу, ви можете нашкодити здоров’ю людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь