Вплив нітратів на організм людини
Якщо ви купували цьогоріч кавун, то певно думали про те - чи не забагато в ньому нітратів? Авжеж, адже всі чули про негативний ефект нітратів для нашого організму. У більшості людей слово “нітрат” - це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: 1 - нітрати - це далеко не завжди отрута і 2 - вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.
Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів. На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
Симптоми гострого отруєння нітратами:
— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
— головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
В організмі людини виникає цілий ряд порушень:
— підвищується концентрація метгемоглобіну крові більш як 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;
— можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
—дистрофічні зміни в серцевому м’язі;
— захворювання і порушення функції нирок;
— порушення зі сторони нервової і серцево-судиної систем;
— нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
— особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:
- Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні;
- Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;
- Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках.