Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Вітаємо жителів села Копані з Днем села!

Дата: 06.05.2021 14:24
Кількість переглядів: 778

Фото без описуСьогодні, 6 травня,  у день Святого Георгія, коли цвітуть сади та зеленіють луги, святкує свої іменини прекрасне село Копані. Звичайно, хотілося б відзначити це свято як належить – у колі гостей, дзвінкими піснями та запальними танцями, але на жаль, на цей момент наша країна й увесь світ переживають складні часи, які принесла нам хвороба COVID-19.

День села Копані – це свято всіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у селі з особливим місцевим колоритом, традиціями та славною історією. Тож сьогодні ми можемо згадати чим жило і славилося село впродовж історії свого існування.

Село Копані засновано приблизно у 1880 році. По легенді, що  передається  поколіннями  першим  поселенцем  села  був  пастух пана  Адама  за  прізвищем   Копань.  Інші  розповідають, що  назва села  пішла  від маленьких  хатинок - землянок  в  яких  жили  перші  жителі  села, а  називали  їх  копанками, оскільки  були  вони  вкопані  у  землю. Одним  з  перших  поселенців  села  були родини Нагорних - дід Мина  та його  син  Йосип, Бурлакові, родина  Згурських – Фекла Василівна  та Федір Іванович, родини  Біланів, Корнійчуків, Форостинюків, пізніше  Яковенків. Друга половина села була населена значно пізніше і називали цю частину села, та людей, що її  населяли  - «міщанами».  Може  від того, що  жили  там   більш  заможні  люди  то  був  рід  Вільчинських, Згурських, Смірнових. Жителі  села  обробляли землю та займалися тваринництвом.

Не  до  революції  у  селі  було  збудовано  красиву  школу.  Це  був 1908  рік. Камінь  для  будівництва  школи  селяни  волами  возили з так  званої «Вовчої  балки», що  недалеко від Миколаївки Одеської області. У порівнянні з глинобитними копанками - землянками, то була  велика кам'яна будівля. Коли після Жовтневої революції  почалася колективізація на селі,  то першим головою села була Білан Фросина (Франя) Степанівна – молода жінка,  яка ніколи не вийшла заміж, присвятила своє молоде життя організації колгоспу «Нове життя». На той час  у селі було  створено два колективні господарства «Тельмана» та «Нове життя». Одна половина села «Тельмана» відносилась до Врадіївського району  Одеської області,  друга  «Нове життя» до Доманівського району Одеської області. У 1935 році  жителі села вперше відвідали прем’єру кінофільму зі звуком.

У червні 1941 року, під час Другої світової війни,  багато чоловіків було мобілізовано до лав Червоної Армії, з них 63 не повернулися живими з війни, їх імена викарбувані на обеліску, який знаходиться у центрі Копанів. З серпня 1941 року по березень 1944 року село було окуповано румунськими військами. За цей період вони вивезли з колгоспу худобу, щорічно забирали врожай зернових, молодь відправляли на роботу у Німеччину.

У 1954 році село об’єднали та віднесли до Доманівського району. Копані мало протяжність три кілометри, до с. Адамівка Врадіївського району. У 1966 році проведено електрифікацію села, яка дала поштовх його розбудови. Усі досягнення, якими багате село, складаються із щоденної праці, знань і талантів його мешканців.

У День села, кожен з вас відчуває себе частиною великої родини, об’єднуючись у любові до нашої Батьківщини, працюючи для її добра, допомагаючи тим, хто цього потребує.

Шановні жителі села Копані сердечно бажаємо вам миру, міцного здоров’я, родинного щастя, добробуту і здійснення найзаповітніших мрій. Хай кожен наступний день буде зігрітий добром і теплом, повагою та порозумінням рідних і близьких. Божого вам благословення!

З повагою               

Доманівський селищний голова                                Віктор Власюк

Староста сіл Царедарівка, Копані                             Жанна Шевченко

Виконавчий комітет  та депутатський корпус Доманівської селищної ради.

Фото святкування Дня села Копані 2019 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь