Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Вітаємо жителів села Копані з Днем села!

Дата: 06.05.2021 14:24
Кількість переглядів: 786

Фото без описуСьогодні, 6 травня,  у день Святого Георгія, коли цвітуть сади та зеленіють луги, святкує свої іменини прекрасне село Копані. Звичайно, хотілося б відзначити це свято як належить – у колі гостей, дзвінкими піснями та запальними танцями, але на жаль, на цей момент наша країна й увесь світ переживають складні часи, які принесла нам хвороба COVID-19.

День села Копані – це свято всіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у селі з особливим місцевим колоритом, традиціями та славною історією. Тож сьогодні ми можемо згадати чим жило і славилося село впродовж історії свого існування.

Село Копані засновано приблизно у 1880 році. По легенді, що  передається  поколіннями  першим  поселенцем  села  був  пастух пана  Адама  за  прізвищем   Копань.  Інші  розповідають, що  назва села  пішла  від маленьких  хатинок - землянок  в  яких  жили  перші  жителі  села, а  називали  їх  копанками, оскільки  були  вони  вкопані  у  землю. Одним  з  перших  поселенців  села  були родини Нагорних - дід Мина  та його  син  Йосип, Бурлакові, родина  Згурських – Фекла Василівна  та Федір Іванович, родини  Біланів, Корнійчуків, Форостинюків, пізніше  Яковенків. Друга половина села була населена значно пізніше і називали цю частину села, та людей, що її  населяли  - «міщанами».  Може  від того, що  жили  там   більш  заможні  люди  то  був  рід  Вільчинських, Згурських, Смірнових. Жителі  села  обробляли землю та займалися тваринництвом.

Не  до  революції  у  селі  було  збудовано  красиву  школу.  Це  був 1908  рік. Камінь  для  будівництва  школи  селяни  волами  возили з так  званої «Вовчої  балки», що  недалеко від Миколаївки Одеської області. У порівнянні з глинобитними копанками - землянками, то була  велика кам'яна будівля. Коли після Жовтневої революції  почалася колективізація на селі,  то першим головою села була Білан Фросина (Франя) Степанівна – молода жінка,  яка ніколи не вийшла заміж, присвятила своє молоде життя організації колгоспу «Нове життя». На той час  у селі було  створено два колективні господарства «Тельмана» та «Нове життя». Одна половина села «Тельмана» відносилась до Врадіївського району  Одеської області,  друга  «Нове життя» до Доманівського району Одеської області. У 1935 році  жителі села вперше відвідали прем’єру кінофільму зі звуком.

У червні 1941 року, під час Другої світової війни,  багато чоловіків було мобілізовано до лав Червоної Армії, з них 63 не повернулися живими з війни, їх імена викарбувані на обеліску, який знаходиться у центрі Копанів. З серпня 1941 року по березень 1944 року село було окуповано румунськими військами. За цей період вони вивезли з колгоспу худобу, щорічно забирали врожай зернових, молодь відправляли на роботу у Німеччину.

У 1954 році село об’єднали та віднесли до Доманівського району. Копані мало протяжність три кілометри, до с. Адамівка Врадіївського району. У 1966 році проведено електрифікацію села, яка дала поштовх його розбудови. Усі досягнення, якими багате село, складаються із щоденної праці, знань і талантів його мешканців.

У День села, кожен з вас відчуває себе частиною великої родини, об’єднуючись у любові до нашої Батьківщини, працюючи для її добра, допомагаючи тим, хто цього потребує.

Шановні жителі села Копані сердечно бажаємо вам миру, міцного здоров’я, родинного щастя, добробуту і здійснення найзаповітніших мрій. Хай кожен наступний день буде зігрітий добром і теплом, повагою та порозумінням рідних і близьких. Божого вам благословення!

З повагою               

Доманівський селищний голова                                Віктор Власюк

Староста сіл Царедарівка, Копані                             Жанна Шевченко

Виконавчий комітет  та депутатський корпус Доманівської селищної ради.

Фото святкування Дня села Копані 2019 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь