A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Віктор Власюк: «Освіта повинна стати локомотивом розвитку Доманівської громади»

Дата: 10.03.2021 09:26
Кількість переглядів: 638

Фото без опису5 березня, під час засідання виконавчого комітету було розглянуто ряд важливих питань, що стосуються розвитку освітньої галузі та якості надання освітніх послуг Доманівської селищної ради. Декількома днями пізніше відбулася нарада директорів усіх навчальних закладів громади, на якій піднімалися першочергові питання, безпосередньо про стан справ та перспективи розвитку освітньої галузі в умовах реформування.

Селищний голова Віктор Власюк на засіданнях зазначив: «Освітня галузь є пріоритетною складовою розвитку громади, адже вона охоплює інтереси переважної більшості її жителів».

Так, питома вага видатків на освітню галузь (заклади загальної середньої освіти (ЗЗСО), позашкільні навчальні заклади та заклади дошкільної освіти) складає 69,5% від загального бюджету громади, що становить 84,781 млн. грн.. З них  45,154 млн. грн. це державна освітня субвенція на оплату праці педагогічних працівників, тобто освітня галузь є найбільшим роботодавцем та наповнювачем бюджету громади. Надходження цієї субвенції безпосередньо залежить від наповнюваності класів начальних закладів.

Аналізуючи фінансування освіти, селищний голова зауважив, що у влади не стоїть питання закриття закладів освіти з малою наповнюваністю. Ми ставимо завдання надання, перш за все, якісної освіти учням враховуючи вимоги нового Закону України «Про повну загальну середню освіту». Нажаль, демографічна ситуація у громаді з роками погіршується, а саме зменшується народжуваність, що безпосередньо буде впливати на наповнюваність класів у майбутньому. У громаді сьогодні функціонують школи, де є класи у яких відсутні учні, тому нам необхідно розробити ряд заходів, щоб не втратити державну освітню субвенцію, враховуючи майбутню ситуацію. Віктор Дмитрович наголосив присутнім директорам, щоб в найкоротші терміни надали  пропозиції розвитку освіти, адже в умовах реформування треба діяти уже сьогодні і зараз.

Фото без описуУ Доманівській селищній раді є чотири освітні навчальні заклади з ненаповненими класами, це Петропавлівська та Царедарівська філія Доманівського ЗЗСО №1, Зеленоярська філія Доманівського ЗЗСО №2 і Новоолександрівський НВК. Середня наповнюваність у вище означених закладах складає 6,38 учнів при розрахунковому показнику 13 учнів на один клас для отримання держаної освітньої субвенції для Доманівської громади.

Беручи до уваги вимоги нового Закону України «Про освіту», Віктор Власюк наголосив на необхідності створення корпоративного – профорієнтованого навчального закладу, з періодом навчання 12 років для здобуття повної середньої освіти до якого увійдуть наявні у громаді заклади освіти. «Створення такого закладу надасть можливість залучити дітей з сусідніх громад і наш бюджет зможе отримувати за це кошти. А якщо ми не створимо такий заклад, то вже наші діти будуть змушені виїздити до інших міст для здобуття цієї освіти», - зазначив він.

Також, голова громади наголосив на необхідності переформатування позашкільної освіти у Доманівській селищній раді. Сьогодні такі послуги надають три заклади, які розташовані у Доманівці та повністю фінансуються з місцевого бюджету на суму 6,072 млн. грн. Тобто складається така ситуація, що діти, які проживають у інших населених пунктах громади не мають змогу отримувати ці послуги. З метою виправлення такої нерівної ситуації Віктор Власюк запропонував можливе введення «ваучерів позашкілля», коли на кожного учня буде перерахована сума і він буде сам обирати ті заняття та заклад, який його найбільше цікавить. Разом з тим збільшити гуртки  академічного спрямування (робототехніка, авіамоделювання, інформатика, фізико - біологічні науки, тощо). Переформатування позашкільної освіти надасть можливість закласти базу знань для отримання учнями професій з високим рівнем інтелектуального капіталу.

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року 47% від загальної кількості учнів, які взяли участь у тестуванні з української мови та літератури  отримали низький результат, що свідчить при низький рівень знань. У той же час на вивчення української мови витрачається найбільше часу та коштів. Схожа ситуація з іншими навчальними дисциплінами, зокрема природничо - математичних предметів та іноземних мов.

«Виправити таку ситуацію повинні педагоги. Зі сторони селищної ради ми запропонуємо встановлення стипендій та одноразових грошових виплат для учнів,які беруть участь у олімпіадах  та конкурсах різних рівнів та займають призові місця, що стане стимулюванням за успішне навчання, закріпивши у відповідних змінах до Програми розвитку освіти, культури молоді та спорту на 2021-2023 роки Доманівської селищної ради. Я впевнений, що нам під силу і ми разом виправимо існуючий стан справ щодо якості надання якісних освітніх послуг і освіта стане локомотивом розвитку Доманівської громади», - наголосив Віктор Власюк.

З метою обговорення вище зазначених ініціатив селищного голови протягом березня заплановано ряд зустрічей з педагогами освітніх закладах за участю батьків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь