A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Свято Масниці в Доманівській об’єднаній територіальній громаді

Дата: 02.03.2020 16:14
Кількість переглядів: 621

З млинцями, піснями, забавами

 

  В Україні прийнято святкувати одне із стародавніх і шанованих слов'янських свят – Масницю, Масляну. Вона присвячена приходу весни. Масницю святкують протягом усього тижня. Відразу після завершення свята починається Великий піст.

  Свято є перехідним і безпосередньо залежить від дати Великодня. У 2020 році останній припадає на 19 квітня.

  Головним символом свята є млинці. Також прийнято готувати пироги, сирники, булочки або пампушки тощо.

Будем Масницю стрічати,

Люту зиму проводжати.

Будуть танці, будуть співи,

Та й млинці усім на диво.

Ой, яке ж то гарне свято,

З ним дозвольте привітати!???????

  У Доманівці Масницю відзначали 28 лютого. Учасниками великого театралізованого свята проводів зими та зустрічі весни стали сотні жителів Доманівської об’єднаної територіальної громади та гостей нашого селища, які зібралися на ярмарковій площі перед районним будинком культури.

  До свята Масляної було приурочено ще одну знаменну подію в житті громади -- відкриття ярмаркової площі, облаштованої у співпраці із Програмою USAID DOBRE.

У рамках проєкту на площі встановили дерев’яні стилізовані кіоски, вуличні ліхтарі та сцену з апаратурою.

  Участь у відкритті ярмаркової площі взяли керівник Програми DOBRE Беррі Рід, експерт з місцевого економічного розвитку Програми DOBRE Віталій Юрків, виконавчий директор Програми DOBRE у Центрально-Східному регіоні Андрій Нагорний, програмний спеціаліст Миколаївського офісу Програми DOBRE Ярослава Ткаченко, представники регіональних засобів масової інформації.

  Виступаючи перед присутніми, секретар Доманівської селищної ради Галина Шульгіна зазначила, що  Доманівська об’єднана територіальна громада  вже протягом чотирьох років є партнером програми «Децентралізація приносить кращі результати» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США. Програма DOBRE спрямовує більшу частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема створюючи умови для об’єднаних територіальних громад краще управляти ресурсами, поліпшити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву  економіку та підвищити залученість громадян  до вирішення актуальних питань розвитку  громад. У нас створено робочі групи із залученням місцевих жителів для вивчення існуючих проблем, складання необхідних проектів та подальшої їх реалізації. Першим кроком була розробка за участю громадськості «Стратегії сталого розвитку Доманівської об’єднаної територіальної громади Миколаївської області на 2018-2026 роки».  З командою програми DOBRE вже реалізовано проєкти облаштування зали для засідань(малої та великої) в селищній раді, глядацької зони на стадіоні, громадського простору коворкінг-центру. Завершено роботи з вуличного освітлення села Забари, окремих вулиць у Доманівці, зараз продовжуються вони в селах Чорталка, Сила, частково в Царедарівці.

  А сьогодні ми презентуємо ще один проект – «Створення території з покращеною інфраструктурою для громадян та бізнесу в нашому селищі», що дасть додаткові можливості для розвитку підприємництва, проведення ярмарок, різноманітних масових заходів, маючи для цього свою сцену, музичну апаратуру тощо – підкреслила секретар селищної ради. – Тож вітаю усіх мешканців нашої об’єднаної територіальної громади з  цією знаменною подією та із святом Масляної. Бажаю всім згуртованості, гарних ідей та їх впровадження. Здоров’я всім, натхнення, миру та злагоди, бадьорого настрою.

   Із вітаннями з нагоди відкриття ярмаркової площі та свята проводів зими і зустрічі весни до жителів громади і гостей звернулися керівник Програми DOBRE Беррі Рід та перший заступник голови Доманівської районної державної адміністрації Наталія Фалько.

    Беррі Рід та Галина Шульгіна перерізали червону стрічку, урочисто відкриваючи ярмаркову площу.

  Працівники культури та самодіяльні аматори сцени, вихованці Доманівського Будинку дитячої творчості, учні доманівських шкіл представили цікаву, насичену програму з  піснями, танцями, забавами. Розігрувалася також святкова лотерея.

  А яка ж Масляна без рум’яних, золотистих млинців? Давним-давно люди вірили, що круглий, гарячий млинець -- це символ Сонця, яке цієї пори все яскравіше світить в небі, подовжуючи дні. Млинці і нині є незамінним атрибутом свята, їх роблять з різноманітними начинками та з задоволенням їдять разом з іншими стравами.

  На прилавках дерев’яних кіосків, на святкових столах чого тільки не було. Гостинні господарки запрошують усіх бажаючих поласувати як млинцями, так і варениками, бутербродами, солодощами, іншими смаколиками, погрітися ароматним глінтвейном, гарячим духмяним чаєм.

  Завершилося свято спаленням солом'яного опудала Зими. Після цього, вірили наші предки, зима відступає, і на зміну їй приходить весна, додаючи бадьорості, радісного настрою, надихаючи теплими сонячними променями на нові справи, здобутки, звершення.

 

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь