A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ НА АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ ТРЕБА ПРО НЬОГО ВСЕ ЗНАТИ

Дата: 03.02.2020 14:08
Кількість переглядів: 573

Африканська Чума Свиней (АЧС) - африканська лихоманка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері  - висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паранхиматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Для людини африканська чума свиней - безпечна.

Збудник АЧС - вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці - до 5 міс., у гною - до 3 місяців.

Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природніми виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС досягає 100 % !!!Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує !!!

В природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як домашні так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є дикі свині та кліщі роду орнітодорос.
Залежно від кількості збудників, які потрапили в організм тварини, а також від її стану та перебігу хвороби інкубаційний період триває від 2 до 6 діб. Перебіг хвороби ділять на блискавичний, гострий, підгострий, рідше хронічний. При блискавичному перебігу тварини гинуть без будь-яких ознак; при гострому – у тварин підвищується температура тіла до 40,5-42,0 °C, спостерігається ядуха, кашель, з’являються напади блювання, парези та параліч задніх кінцівок. Спостерігаються серозні або слизово-гнійні виділення з носа та очей, інколи кров’яний пронос, частіше запор. В крові спостерігають лейкопенію (кількість лейкоцитів знижується до 50-60%). Хворі тварини здебільшого лежать, зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються та швидко втомлюються. Вони мають слабкість у задніх кінцівках, хитку ходу, голова опущена, хвіст випрямлений, посилена спрага. Шкіра на внутрішній поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух вкрита червонувато-фіолетовими плямами. При натисканні вони не біліють (різко виражений ціаноз шкіри). На ніжних ділянках шкіри можуть з’являтися гнояки (пустули), згодом на їх місці утворюються струпи та виразками. у поросних хворих свиноматок відбуваються викидні (абортація).

При патологічному розтині хворих тварин виявляють численні крововиливи в шкіру, слизові та серозні оболонки. Лімфатичні вузли внутрішніх органів збільшені, у вигляді згустків крові або гематом. В грудній та черевній порожнинах — жовтуватий серозно-геморрагічний ексудат з домішкою фібрину, інколи крові. Внутрішні органи, особливо селезінка, збільшені, з численними крововиливами. В легенях — міждольний набряк.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в  господарства всіх форм власності Доманівська селищна рада рекомендує:

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.

5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
6.Постійно вести боротьбу з гризунами.

7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів,що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицин.,

10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.

12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої  державної установи ветеринарної медицини.

13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

14 Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону україни «Про відходи».

15.  Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

16. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин

17.  Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.

18. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. При цьому необхідно пам’ятати, що


ПРОВЕДЕННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЇ ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ ПОБУДОВАНИХ З ПОРИСТИХ МАТЕРІАЛІВ (ЦЕГЛА, ПІНОБЛОКИ, ГАЗОБЛОКИ, КЕРАМЗИТОБЕТОННІ БЛОКИ ТА ІН.) НЕ ГАРАНТУЄ СТОВІДСОТКОВЕ ЗНИЩЕННЯ ВІРУСУ У ЗВЯЗКУ З МОЖЛИВІСТЮ ВІРУСУ ГЛИБОКО ПРОНИКАТИ В СТРУКТУРУ ТАКИХ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ.

ПАМЯТАЙТЕ!!! ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ЦИХ ВИМОГ ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ВЕЛИЧЕЗНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ !!!

                               

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь