A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

У Доманівській об’єднаній територіальній громаді обговорили питання продовження строку експлуатації та підготовки енергоблока №3 ВП ЮУАЕС до роботи в надпроєктний строк

Дата: 23.10.2019 16:08
Кількість переглядів: 447

  23 жовтня 2019 року у Доманівській об’єднаній територіальній громаді відбулася зустріч  жителів Доманівської селищної ради з делегацією ВП «Южноукраїнська АЕС» з питання продовження строку експлуатації та підготовки енергоблока №3 Южноукраїнської АЕС до роботи в надпроєктний строк.

  На початку заходу відбулися дискусії щодо проведення формату зустрічі. Запропонований атомниками формат спілкування не влаштував багатьох доманівців, присутніх у залі, і викликав жваву, навіть бурхливу дискусію з даного питання. Зійшлися на тому, що це будуть не громадські слухання, а зустріч жителів Доманівської об’єднаної територіальної громади з представниками Южно-Української АЕС.

  Проєктний термін експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС завершиться в лютому 2020 року. До цього часу южноукраїнські енергетики мають намір виконати всі необхідні заходи та отримати ліцензію на його довгострокову експлуатацію. Наразі енергоблок №3 ЮУАЕС перебуває у тривалому планово-попереджувальному ремонті (ППР), який орієнтований саме на продовження строку експлуатації. Триває активна фаза заміни, реконструкції та модернізації обладнання для приведення його у відповідність до сучасних вимог і норм безпеки.

  Одним з важливих елементів передбаченої законодавством України процедури, що передує отриманню дозволу на довгострокову експлуатацію атомного блока, є громадське обговорення. Громадські слухання в рамках українського законодавства передбачають право на участь громади в обговоренні питань, що стосуються довкілля. Такі заходи спеціально проводяться для того, щоб донести інформацію до населення від прямих джерел, у даному випадку — представників експлуатуючої організації, а саме ЮУАЕС. Мешканці навколишніх населених пунктів можуть вносити свої пропозиції, заперечення. Все це протоколюється і надається в Державну інспекцію ядерного регулювання. Там, приймаючи рішення, беруть до уваги і думку громади.

  Учасники зустрічі заслухали доповідь заступника головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження строку експлуатації, технології та інжинірингу Ігоря Кравченка, який розповів про ситуацію в енергетичному секторі України та світу, порівняв переваги та недоліки різних джерел енергії. «Щоб компенсувати атомну генерацію України (а це 15 енергоблоків АЕС) сонячною, доведеться вкрити панелями третину території нашої держави — підкреслив доповідач. — Зважайте, що вироблятись ця енергія буде лише вдень. Чим компенсувати нічні провали? Щодо підвищення безпеки енергоблоків АЕС, то це процес безперервний — зауважив Ігор Кравченко. — На енергоблоці №3, як і на першому та другому енергоблоках, термін роботи яких свого часу було продовжено, запланований значний обсяг реконструктивних та модернізаційних робіт для приведення його у відповідність до сучасних вимог і норм безпеки. На сьогодні южноукраїнські атомники виконали кваліфікацію обладнання та розробили звіт з періодичної переоцінки безпеки. У складі ЗППБ є фактор безпеки №14 «Вплив на навколишнє середовище». З цим документом усі охочі можуть ознайомитись на сайті підприємства. Багаторічний моніторинг радіаційного фону у зоні спостереження атомної станції дає право стверджувати, що ЮУАЕС не здійснює істотного впливу на навколишнє середовище».

— Ми не байдужі до долі свого селища, інших населених пунктів нашої громади — наголошували, виступаючи в обговоренні доповіді, задаючи запитання, учасники зустрічі. — Нас хвилює, чи не вплине негативно рішення про продовження строку експлуатації енергоблоку на навколишнє середовище, на здоров’я людей, чи матимемо ми пільги на електроенергію, якою буде ціна на неї, чи виділятиме держава кошти на реалізацію соціальних проектів у 30-кілометровій зоні навколо АЕС тощо. Вже не раз ми чули чимало обіцянок, які, на жаль, так і залишилися обіцянками.

  Мешканці обєднаної територіальної громади звернули увагу на соціальну складову та запропонували  разом відстоювати законні інтереси перед державою. Переконані доманівці і в тому, що мають менше платити за електричну енергію. Пропонують збільшити пільгу з 30 до 50%, причому не тільки для населення, а й для юридичних осіб. Хочуть також підтримати клопотання генерального директора ВП ЮУАЕС депутата облради Володимира Лісніченка про збільшення відрахувань компанії «Енергоатом» на соціально-економічну компенсацію ризику населення з 1% до 2%.

  Присутні жителі Доманівщини звернули увагу представників ЮУ АЕС на важливість ініціювання питання щодо внесення змін до статті 12-2 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", з приводу врегулювання питання розподілу коштів від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження в об’єднаних територіальних громадах, зокрема, в Доманівській селищній раді.

  Зустріч тривала більше трьох годин. Свою позицію висловили усі бажаючі. Кожен виступ запротокольований, а зустріч жителів Доманівської ОТГ з фахівцями ВП «Южно-Українська АЕС» визнана такою, що відбулася.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь