A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Гончарні традиції і сучасність

Дата: 19.04.2019 14:40
Кількість переглядів: 777

        Хто з нас не любить гарний посуд з самобутнім дизайном! Особливо якщо він зроблений руками майстрів, які знають традиції від діда-прадіда. Гончар - професія давня, і в Україні це ремесло було поширене в усіх регіонах, адже, ми – українці, можемо похвалитися покладами різної глини, яка використовується для виробництва керамічного посуду і всіляких дрібничок.

І зараз живі традиції славних гончарів. Саме це і довели 17 квітня цього року педагоги Доманівського Будинку дитячої творчості на майстер класі «Секрети гончарства», який відбувся в рамках реалізації грантового проекту «Дій локально» за підтримки депутата Миколаївської обласної ради Владислава Невеселого. Приємно відзначити, що на свято прийшли люди з якими ми поріднилися – діти, батьки та місцеві аматори. На майстер клас також завітали гості: перший заступник голови Доманівської районної державної адміністрації Фалько Н.І. та депутат Миколаївської обласної ради Владислав Невеселий разом із своїм помічником Романом Бебіновим.

Недаремно наша зустріч відбулася напередодні одного із самих визначних свят для кожного українця – свята Великодня. Свято – це особливий стан душі, радісний емоційний підйом. Свята, пов'язані з історією країни, з її віковими традиціями, обрядами, звичаями дозволяють людині усвідомити свою єдність з усім народом, відчути єдність із родиною, сім’єю. Та для повноцінного розвитку дитини свято їй необхідне як повітря.

«Нехай кожен, – писав К. Ушинський, – пригадає своє дитинство, і він побачить, що свято для дитини зовсім не те, чим воно є для нас, а це справжня подія в річному дитячому житті, і що дитина лічить свої дні від свята до свята, як ми рахуємо свої роки від однієї важливої події нашого життя до іншої».

Нам дуже хотілося, щоб цьогорічне свято Великодня запам’яталося дітям і стало для них особливим. Тому, готуючись до цієї зустрічі, педагогами Каліновським О.Г. і Коломієць Л.А. було підготовлено багато нового і цікавого.

Майстер клас «Секрети гончарства» надав унікальну можливість навчитись як дітям, так і дорослим одному з найстаріших втаємничених промислів – гончарству. Слово «гончар» походить від «горна» і «чарування» – той, що горно чарує. Так, справжній майстер-чарівник О.Г. Каліновський показав учасникам майстер класу як можна перетворити грудочку нашої місцевої м`якої глини на справжній витвір. А потім кожен учасник своїми руками спробував створити свій задум: сердечко чи писанку, чи то тарілочку, чи то глечик, а можливо й вазочу для прекрасної квітки. Діти та дорослі зробили свої вироби. Такі роботи, після їх підсихання та випалювання, можна подарувати близькій людині.

Продовжила розкривати секрети гончарства Л.А.Коломієць, керівник гуртка «Образотворче мистецтво». Вона розказала про писанки, дряпанки та мальованки. А потім кожен учасник майстер класу спробував зробити свій ескіз та розписати свою глиняну мальованку.

А фантастичну атмосферу традицій української народної культури допомогли створити дитячі колективи Доманівського Будинку дитячої творчості: вокальний колектив «Мажорчики», хореографічний колектив «Топ данс» та колектив гуртка «Культура мови та спілкування» під керівництвом педагогів Миронюк Ж.А., Лацановської І.М. та Дудко Н.К.

Завершився майстер клас «Секрети гончарства» прикрашанням великоднього деревця мальованками, виготовленими власноруч учасниками дійства – дітьми, батьками, педагогами та гостями. Так, по родинному ми прикрасили свою оселю до Великодня, а як дарунок кожен отримав сердечко-сувенір, виготовлене дитячими руками.

Підводячи підсумок проведеного заходу, директор Доманівського Будинку дитячої творчості Дудко Н.К. підкреслила: «Ми, педагоги, сподіваємося, що згадка про ці приємні хвилини творчої праці, проведеної дітьми разом з батьками, залишиться надовго, а яскраві спогади та радісні емоції додадуть всім учасникам святкового настрою. Адже майстер клас «Секрети гончарства» - це була непересічна нагода поєднати радість творення прекрасного і якісний відпочинок».

Оргкомітет заходу

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь