A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Оголошення

Дата: 16.01.2019 09:53
Кількість переглядів: 748

Підприємства з понад 8 працівниками також подаватимуть Звіт про квоти. Вперше - вже за 2018 рік! 

 04.01.2019 10197 15

Мінсоцполітики затвердило нову форму Інформації, яка подаватиметься щодо працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню

 

Мінсоцполітики своїм наказом від 23.11.2018 р. №1763 затвердило нову форму Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (їх перелік наведено в ст. 14 Закону про зайнятість). Цим же наказом внесено зміни до Порядку її заповнення та подання.

Зверніть увагу! Часто форму такої Інформації на практиці називають Звітом про квоти. Тому для зручності ми саме так і називатимемо цю форму далі. Хоча вона не називається звітом ані вЗаконі про зайнятість, ані в оновленому Порядку №271, але по суті, така інформація і є звітом, який слід подавати щорічно. 

 Хто і кому має надавати такий Звіт?

Як очевидно із назви Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, цей звіт подають:

лише роботодавці;

до Держслужби зайнятості за юридичною адресою роботодавця.

При цьому в оновленому Порядку зазначається, що роботодавці – це підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб. Тобто на фізосіб-роботодавців обов'язок надання такої Інформації не поширюється!

 Коли вперше звітувати за новою формою?

Нагадаємо, що звітувати про квоти підприємства мають не пізніше 1 лютого. Хоча минулого року регіональні Центри зайнятості наголошували, що останнім днем подання цього звіту є 31 січня 2018 року. Тож з цим питанням краще звертатися до своїх Центрів зайнятості та отримати від них інформацію.

Наказ №1763 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Це сталося у вівторок, 8 січня, в «Офіційному віснику України» №3/2019.  Цю інформацію підтвердили нам і в редакції «Офіційного віснику України». Тому звітувати за новою формою та правилами потрібно буде вже за 2018 рік.

Зверніть увагу! Наказ №1763 опубліковано  8 січня. Тому звітувати за новою формою та правилами потрібно вже за 2018 рік, не пізніше 1 лютого 2019 року.

 Що і для кого змінюється?

Відповідно до внесених змін у визначення квоти та нову форму звіту, підприємства з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб також мають подавати до Держслужби зайнятості інформацію про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Тож у разі опублікування Наказу №1763 у січні 2019 року, такі підприємства мають відзвітувати вперше за 2018 рік.

Звертаємо увагу! Що з 1 січня 2018 року почала діята частина друга ст. 14 Закону про зайнятість населення. За нею для працевлаштування осіб, яким залишилося 10 і менше років, підприємствам з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлюється квота у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників. Про це ми писали тут.
Нова форма звіту містить наступні рядки:

у рядку 01 – середньооблікова чисельність штатних працівників за попередній календарний рік – усього;

у рядку 02 – зазначається середньооблікова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році;

у рядку 03 – квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників;

у рядку 04 – середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік;

у рядку 05 – середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років;

у рядку 06 – чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти.
Згідно
з примітками до рядків нового звіту рядки 01 – 03 заповнюються підприємствами з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, а рядок 04 та 05 – підприємствами з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб. Рядок 06 звіту мають заповнювати всі підприємства незалежно від чисельності  штатних працівників.

 Відповідальність за порушення

Як роз'яснювали фахівці Державного центру зайнятості в листі від 25.03.2014 р. №ДЦ-01-1816/0/6-14, питання перевірки роботодавців на предмет подання Інформації та правильності її заповнення не належать до компетенції державної служби зайнятості.

 Зверніть увагу! За неподання (несвоєчасне подання) цього звіту штрафні санкції не встановлені! Також не встановлена відповідальність за помилки у ньому.

 У той же час до повноважень територіальних органів Держпраці належать здійснення нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість з питань дотримання прав і гарантій щодо працевлаштування осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та здійснення відповідних перевірок роботодавців.

Нагадуємо, що згідно зі ст. 53 Закону про зайнятість у разі невиконання роботодавцем протягом звітного року встановленої квоти для працевлаштування з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Але сам звіт не містить розрахунку такого штрафу, адже з наведеної в ньому інформації не випливає, що заяви про прийом на роботу або скерування від центру зайнятості від певних категорій осіб юрособі подавалися. Тобто застосовується такий штраф лише за наслідками перевірок від Держпраці в разі виявлення такого порушення.

   Автор:

Русанова Ганна

Джерело

«Дебет-Кредит»

Рубрика:

Облік та звітність / Звітність

Теги:

Бланки , Звітність , Трудові відносини

Додаток

 

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь