A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ОСВІТНЄ ПИТАННЯ: ПРОБЛЕМИ ЙОГО ВИРІШЕННЯ

Дата: 09.11.2018 15:33
Кількість переглядів: 1187

В Україні сьогодні відбувається процес децентралізації влади – реформа, яка передбачає передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад і має визначальний вплив на політичну, адміністративну, фінансову та інші сфери, в тому числі і освітню.

У 2016 році Доманівською районною радою було прийнято рішення про утворення двох опорних шкіл: Доманівський НВК «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1 – Центр дитячої та юнацької творчості» та Доманівська ЗОШ I-III ст. №2, які розташовані на території Доманівської селищної ради.

На виконання рішення Доманівської районної ради від 22.03.2017 року «Про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селища Доманівського району в комунальну власність Доманівської селищної та Мостівської сільської рад», Доманівська селищна рада 30 червня 2017 року прийняла рішення «Про приймання об’єктів із спільної власності територіальних громад сіл, селища Доманівського району в комунальну власність Доманівської селищної ради». Згідно цього рішення у комунальну власність селищної ради було прийнято наступні заклади:

- Доманівська ЗОШ I-III ст. №2;

- Доманівський будинок дитячої творчості;

- Доманівська дитячо-юнацька спортивна школа;

- Доманівська дитяча музична школа;

- Доманівський навчально-виховний комплекс «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1 – Центр дитячої та юнацької творчості».

Хочемо зазначити, що Доманівський НВК до моменту передачі мав статус районного значення, діяльність якого поширювалась на весь Доманівський район. З тією кількістю педагогічних та технічних працівників, гуртків (93), яка була у Доманівському районному навчально-виховному комплексу, заклад було прийнято у комунальну власність селищної ради із збереженням усіх посад та гуртків. 

14.07.2017 року було прийнято рішення «Про затвердження Статуту Доманівського НВК «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1- Центр дитячої та юнацької творчості» Доманівської селищної ради Миколаївської області та штатного розпису».

Пунктом 2 даного рішення передбачено наступне: «Директору Доманівського НВК «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1 – Центр дитячої та юнацької творчості»:

- упорядкувати структуру штатної чисельності працівників у межах асигнувань на оплату праці;

- не допускати збільшення чисельності штатних одиниць.

Асигнування були доведені до відома директора у січні 2018 року, на дану інформацію директор декілька разів у своїх листах зазначав: «цифри, наведені у листах, взяті зі стелі».

Як результат, вищезазначене рішення сесії селищної ради директор Доманівського НВК Богдан В.В. не виконав.

Таким чином порушивши ст. 144 Конституції України «Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території» та ч.1 ст. 73 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», в якій зазначається: «акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території».

Наслідком невиконання директором рішень селищної ради стали складнощі з подальшим фінансуванням закладу освіти. Хочемо довести до відома жителів селищної ради, в тому числі працівників закладу що на базі НВК функціонує 93 гуртки, які надають послуги у сфері позашкільної освіти (Центр дитячої та юнацької творчості). Але чи проводилася робота даних гуртків в повному обсязі, невідомо, оскільки директор Богдан В.В. свідомо не допускав представників селищної ради провести перевірку з приводу функціонування гурткової роботи, їх кількості та оплати праці працівників у сфері позашкільної освіти.

Залишається відкритим питання «Чи є необхідністю утримувати такий тип школи, а в ньому 93 гуртки?», якщо на території селищної ради функціонують Доманівський будинок дитячої творчості, Доманівська дитячо-юнацька спортивна школа, Доманівська дитяча музична школа, діяльність яких також спрямована на надання освітніх послуг у сфері позашкільної освіти.

Cкладна фінансово-економічна ситуація щодо утримання НВК та систематичне, свідоме ігнорування директором закладу Богданом В.В. виконання рішень сесії Доманівської селищної ради, неявка на засідання сесій та постійних комісій, не могли залишитися без реакції депутатського корпусу.

23.05.2018 року було прийнято рішення «Про реорганізацію Доманівського НВК «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1-Центр дитячої та юнацької творчості» Доманівської селищної ради Миколаївської області шляхом перетворення у «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1» Доманівської селищної ради Миколаївської області.

На звернення селищної ради з вимогою виконати вищевказане рішення сесії, директор у своїй відповіді зазначив: «не виконувати дурні та протизаконні дії селищної ради – це мій громадський обов’язок».

Наприкінці липня 2018 року директор Богдан В.В. подав адміністративний позов до Миколаївського окружного адміністративного суду про визнання незаконним та скасування рішення сесії селищної ради від 23.05.2018 року №1 «Про реорганізацію Доманівського НВК «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1-Центр дитячої та юнацької творчості» Доманівської селищної ради Миколаївської області шляхом перетворення у «Доманівська загальноосвітня школа I-III ступенів №1» Доманівської селищної ради Миколаївської області.

Селищна рада надала відзив та заперечення на даний позов та просила суд відмовити у задоволенні позову, оскільки вважає, що рішення прийнято відповідно до норм чинного законодавства.

 Дослідивши всі обставини справи та заслухавши доводи позивача та відповідача, 29 жовтня 2018 року суд виніс рішення, згідно якого: у задоволенні позову Доманівського НВК до Доманівської селищної ради відмовити.

Протягом червня-липня 2018 року педагогічними працівниками Доманівського НВК «Доманівська ЗОШ I-III ст. №1 – Центр дитячої та юнацької творчості» було подано до Доманівського районного суду 29 позовних заяв з приводу стягнення заробітної плати за гурткову роботу за період із 06.12.2017 року по 31.05.2018 року.

Відповідачами за даними позовами були: Доманівський НВК «Доманівська ЗОШ I-III ст. №1 – Центр дитячої та юнацької творчості» (відповідач 1) та Доманівська селищна рада (відповідач 2).

Протягом вересня-жовтня 2018 року судом були прийняті рішення по даних справах. Позови педагогічних працівників були задоволені частково.

Вирішено:

1. Cтягнути з Доманівського НВК «Доманівська ЗОШ I-III ст. №1 – Центр дитячої та юнацької творчості» на користь позивачів заборгованість із заробітної плати за гурткову роботу за період із 06.12.2017 року по 31.05.2018 року, відшкодування витрат на правову допомогу та судовий збір.

2. Відмовити у повному обсязі у задоволенні позовних вимог до обєднаної територіальної громади Доманівська селищна рада.

Дуже прикро, що Богдан Віталій Вікторович, як керівник закладу загальної середньої освіти, освітянин з великим трудовим стажем, дозволяє собі так висловлюватись і діяти лише в інтересах Доманівського НВК. Адже ще є безліч питань в інших сферах, які необхідно вирішити, а час іде…і всі ми потребуємо єдиного, змінити життя громади на краще. Тож мудрості всім і поваги, порозуміння та згуртованості у вирішенні питань на благо громади.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь