ГРИП ПТИЦІ!
Грип- це висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням септицемією, ураженням распіраторної системи та системи травлення.
Хворіють на грип кури, індики, гуси, дика перната та синантропна птиця. Джерело інфекції – хвора і перехворіла на грип птиця. Тривалість вірусоносійства досягає 2-3 місяці.
Вірус передається повітряно- крапельним шляхом з питною водою, яйцями, пір’ям, боєнськими відходами та інвентарем.
Фактори поширення інфекції - кішки, гризуни, комахи, дика перната та синантропна птиця.
Інкубаційний період хвороби 2 - 7 днів, тривалість хвороби 2 - 25 днів, смертність до 90 % всього наявного поголів’я птиці.
Хвороба проявляється хрипами, посинінням слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю, появляються манежні рухи.
Шановні громадяни!
Тримайте птицю в закритих приміщеннях. Не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею. Доглядайте домашню птицю в виділеному для цього захисному одязі, взутті та в рукавичках. Двічі на тиждень проводьте очистку та дезінфекцію пташників. Сідала, гнізда та вхід до пташника необхідно побілити свіжегашеним вапном. Послід та залишки їжі з пташника періодично потрібно спалювати або закопувати.
Не купуйте сире м’ясо птиці, та яйця на стихійних ринках. Завжди мийте руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці або яйцями. Перед вживанням яєць потрібно ретельно мити шкаралупу мильною водою.
Вірус пташинного грипу миттєво гине при температурі 100 гр.С , тому м’ясо птиці потрібно відварювати до повного приготування. М’ясо потрібно варити щонайменше 30 хв, яйця – 10 хв.
При купівлі молодняку птиці цікавтесь про наявність у продавців відповідних супровідних документів, які свідчать про клінічний стан птиці та ветеринарно-санітарні заходи, які проводяться в батьківському стаді.
Не приховуйте хвору птицю, не намагайтеся лікувати її самостійно.
Негайно повідомляйте про захворювання домашньої птиці та її загибель ветеринарним фахівцям .