A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Пам’ятка для населення про отруєння грибами!!!

Дата: 20.07.2017 10:46
Кількість переглядів: 1371

Пам’ятка  для  населення

 

              Незабаром розпочнеться сезон грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Необхідно   пам’ятати,  що   гриби  є  «важкою  їжею»,   яка   взагалі протипоказана   дітям   до   14  років,  людям   похилого   віку та особам, які мають захворювання шлунково - кишкового тракту. Якщо ви все ж вирішили вдатися до збирання  грибів, то слід  дотримуватися  елементарних правил:

-  Збирати   тільки  ті  гриби,  про  які  ви  точно знаєте, що вони  їстівні  і  не пробуйте їх на смак;
-   Не  збирайте  гриби,  навіть  свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а  також уздовж автомобільних  доріг  і залізниць;
-  Не  збирайте  і  не  їжте гриби  переспілі,  червиві  чи  зіпсовані,  або дуже молоді  гриби,   у  яких   нечітко   виражені   морфологічні   ознаки,  під час посухи гриби  краще не брати взагалі;
-  Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
-      не  допускати  вживання  грибних  страв  дітьми,  вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
 - Не купувати і не  вживати  в  їжу  гриби  консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної  торгівлі, або просто з рук;
- Не  зберігати  готові  страви  з  грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3  днів  в  морозильнику, якщо він  не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки; 
- Варити гриби потрібно, попередньо  добре промивши,  не менш години  на невеликому   вогні,  знімаючи   піну    і    помішуючи.   Варіння   вважається закінченим, коли  гриби  осядуть  на   дно, а  відвар  стане   прозорим;

-  Якщо  після  вживання   грибної  страви   з’явилися  ознаки  захворювання, потрібна   негайна   медична   допомога. До  приходу  лікаря   хворого  треба покласти   в   ліжко, а   щоб  не   допустити  всмоктування  отрути,  потрібно промити    шлунок.
-  Не  викидайте  недоїдених  грибів.  Лабораторний  аналіз  цих  грибів  при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

      
Пам’ятайте: пильне   ставлення   до  свого  здоров’я  та   здоров’я Ваших   близьких   основа   для   запобігання   отруєння    грибами.

Первомайське  міжрайонне  Управління  Держпродспоживслужби  в  Миколаївській  області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь