Пам’ятка для населення про отруєння грибами!!!
Пам’ятка для населення
Незабаром розпочнеться сезон грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково - кишкового тракту. Якщо ви все ж вирішили вдатися до збирання грибів, то слід дотримуватися елементарних правил:
- Збирати тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць;
- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
- Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- Варити гриби потрібно, попередньо добре промивши, не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;
- Якщо після вживання грибної страви з’явилися ознаки захворювання, потрібна негайна медична допомога. До приходу лікаря хворого треба покласти в ліжко, а щоб не допустити всмоктування отрути, потрібно промити шлунок.
- Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.
Первомайське міжрайонне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.