Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Пам’ятка для населення про отруєння грибами!!!

Дата: 20.07.2017 10:46
Кількість переглядів: 1413

Фото без опису

Пам’ятка  для  населення

 

              Незабаром розпочнеться сезон грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Необхідно   пам’ятати,  що   гриби  є  «важкою  їжею»,   яка   взагалі протипоказана   дітям   до   14  років,  людям   похилого   віку та особам, які мають захворювання шлунково - кишкового тракту. Якщо ви все ж вирішили вдатися до збирання  грибів, то слід  дотримуватися  елементарних правил:

-  Збирати   тільки  ті  гриби,  про  які  ви  точно знаєте, що вони  їстівні  і  не пробуйте їх на смак;
-   Не  збирайте  гриби,  навіть  свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а  також уздовж автомобільних  доріг  і залізниць;
-  Не  збирайте  і  не  їжте гриби  переспілі,  червиві  чи  зіпсовані,  або дуже молоді  гриби,   у  яких   нечітко   виражені   морфологічні   ознаки,  під час посухи гриби  краще не брати взагалі;
-  Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
-      не  допускати  вживання  грибних  страв  дітьми,  вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
 - Не купувати і не  вживати  в  їжу  гриби  консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної  торгівлі, або просто з рук;
- Не  зберігати  готові  страви  з  грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3  днів  в  морозильнику, якщо він  не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки; 
- Варити гриби потрібно, попередньо  добре промивши,  не менш години  на невеликому   вогні,  знімаючи   піну    і    помішуючи.   Варіння   вважається закінченим, коли  гриби  осядуть  на   дно, а  відвар  стане   прозорим;

-  Якщо  після  вживання   грибної  страви   з’явилися  ознаки  захворювання, потрібна   негайна   медична   допомога. До  приходу  лікаря   хворого  треба покласти   в   ліжко, а   щоб  не   допустити  всмоктування  отрути,  потрібно промити    шлунок.
-  Не  викидайте  недоїдених  грибів.  Лабораторний  аналіз  цих  грибів  при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

      
Пам’ятайте: пильне   ставлення   до  свого  здоров’я  та   здоров’я Ваших   близьких   основа   для   запобігання   отруєння    грибами.

Первомайське  міжрайонне  Управління  Держпродспоживслужби  в  Миколаївській  області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь