A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Недовіра людей до децентралізації розвіюється, коли їхня громада починає користуватися наданими реформою можливостями, - В'ячеслав Негода (+ результати соцдослідження)

Дата: 02.03.2018 15:30
Кількість переглядів: 803

 

 

ПРЕС-СЛУЖБА МІНРЕГІОНУ УКРАЇНИ
http://www.minregion.gov.ua/  
https://www.facebook.com/MinregionUkraine 
(044) 590-47-92; (044) 590-47-96 

press@minregion.gov.ua

28 лютого 2018 року

Недовіра і страхи щодо децентралізації зникають там, де місцеві лідери починають ефективно використовувати усі надані реформою можливості: залучають ресурси, вкладають їх у розвиток громади і несуть відповідальність за свої рішення і дії.

Так прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода результати соціологічних досліджень, здійснених КМІС та Центром «Соціальні індикатори» на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

За даними дослідження, 79 % людей в країні знають про реформу місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою – децентралізацію, 58 % - підтримують її.

«Дослідження зокрема показало, як змінюється думка сільського населення про реформу до і після об’єднання сіл в одну громаду. 62 % мешканців необ’єднаних сіл реформу підтримують лише за умови, що їхнє село стане центром об’єднаної громади. А в селах, які уже увійшли до об’єднаної громади і не стали її центром, ця підтримка безумовна і складає 60-62 %. Отже ми бачимо, що страхи і недовіра людей після об’єднання розвіюються», - зазначив В’ячеслав Негода.

На його думку, це закономірно, бо в об’єднаних громадах відбуваються зміни, які мешканці не можуть не помітити. Там ремонтують дороги, тротуари, дитячі садки, школи, лікарні, спортивні майданчики, встановлюють вуличне освітлення, прокладають водогони. «Там люди починають розуміти, що їм не так важливо, де знаходиться центр громади, як те, що якість життя в їхньому селі змінюється на краще, а послуги стають доступнішими», - вважає В’ячеслав Негода.

Також, він акцентував увагу, що і мешканці міст, які раніше майже не підтримували об’єднання громад (у 2015 році 63 % проти), зараз вже здебільшого висловлюються за створення єдиної з сусідніми селами громади (у 2017 році 50 % за).

«Досвід показує, що об’єднання міст з сусідніми сільськими громадами йде на користь усім. Місто має території для розвитку, села отримують підтримку міста. У містах почали розуміти переваги об’єднання. І зараз головне дати скористатися цим механізмом і усім великим містам – прийняти законопроект про приєднання громад до міст обласного значення», - зазначив перший заступник Міністра.

Дослідження показує, що чим раніше громада скористалася можливостями, які з’являються в ході децентралізації, тим більше переваг і досягнень бачать і відзначають мешканці. «Отже хто ще зволікає, втрачає не лише час, а й підтримку людей», - резюмував В’ячеслав Негода

 

Результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування» ЗАВАНТАЖИТИ УКРАЇНСЬКОЮ   ENGLISH

Результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування»: суспільно-політичні настрої жителів територіальних громад, які пройшли процес об’єднання в 2015-16 роках» ЗАВАНТАЖИТИ УКРАЇНСЬКОЮ   ENGLISH

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь