A A A K K K
для людей із порушенням зору
Доманівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ПАМ'ЯТКА ПО БОТУЛІЗМУ

Дата: 26.07.2017 15:42
Кількість переглядів: 937

Первомайське міжрайонне управління Держпродспоживслужби з метою виконання доручення Першого заступника голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  від 24.07.2017р. №602-01/31 щодо випадку захворювання на ботулізм у мешканки м.Харків, який повязаний із вживанням вяленої риби, придбаної в ТОВ «Доліна-2010», ФОП Мордасова Р.О.в м.Харкові. інформує:

          Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичний захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції. Особливо небезпечне   вживання в літній період  вяленої  не патраної риби ( з кишківником), консервованих виробів домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильна отрута, який у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії.

    Необхідно категорично виключити придбання риби та рибної продукції :в’яленої, копченої, солоної й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

 У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

-  не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь